ceturtdiena, 2013. gada 31. janvāris

2013. gada Latvijas dabas simboli


Ik gadu dabas pētnieku biedrības izvēlas augu un dzīvnieku sugas, kas ir cienīgas nest gada sugas vārdu. Tas ir ne tikai pagodinājums šo sugu pārstāvjiem, bet veids, kā pievērst plašāku sabiedrības uzmanību konkrētajām sugām, kas nenoliedzami ir īpašas, lai tiktu šādi pagodinātas. 

2013. gada dabas simboli:
  • Gada dzīvnieks - Eiropas purva bruņurupucis (Emys orbicularis), kas ir vienīgais bruņurupuču kārtas pārstāvis Latvijā.
    Tas ir neliela izmēra bruņurupucis, kurams karapakss (muguras bruņa) ir tumši pelēks vai melns ar sīkiem, dzeltenīgiem, dzeltenīgi baltiem plankumiem. Starp priekškāju un pakaļkāju pirkstiem ir peldplēve. Tēviņi no mātītēm atšķiras ar garāku, resnāku asti, kā arī tiem acs varavīksne ir sarkanīgi brūnā krāsā. Pārtiek no abiniekiem, zivīm un ūdens bezmugurkaulniekiem. 
  • Gada putns - kākaulis (Clangula hyemalis) ir pīle, kas ligzdo tundrā, bet laikā no novembra līdz maijam uzturas Baltijas jūrā. Ja jūra nav aizsalusi, Latvijas teritoriālajos ūdeņos uzturas ap septiņiem procentiem visas Baltijas jūras ziemotāju. Ceļošanas laikā arī liela daļa Vācijas, Polijas, Zviedrijas un Lietuvas ūdeņos ziemojušo kākauļu apstājas Irbes šaurumā.
  • Gada kukainis - raibspārnu smiltājsisenis (Oedipoda caerulescens) ir 1,5 – 3 centimetrus garš, slaids kukainis ar gareniski izstieptu ķermeni un labi attīstītām aizmugurējām lēcējkājām un diviem samērā īsiem taustekļiem galvas priekšpusē. Lidojumā kļūst labi redzami tā koši zilie aizmugurējie spārni, kuru dēļ raibspārnu smiltājsisenis ir uzskatāms par vienu no skaistākajiem Latvijas taisnspārņiem. Vislabāk var novērot saulainā, karstā laikā vasaras otrajā pusē un rudens sākumā sausās, smilšainās un saules labi apspīdētās vietās. Raibspārnu smiltājsisenis ir Latvijā aizsargājama kukaiņu suga.
  • Gada bezmugurkaulnieks - matonis (Gordius aquaticus)  ir bezmugurkaulnieku dzīvnieku tips, kuru kāpuri ir dzīvnieku parazīti. Cilvēkam matoņi ir pavisam nekaitīgi. Matoņi jeb zirga mati pieder atsevišķam dzīvnieku tipam Nematomorpha, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē diegveidīgie. Matoņi iztraucēti izloka ķermeni un pat sasienas mezglā. Pieaugušus matoņus var redzēt lēni peldam ūdenī. Parasti to garums ir 10 līdz 15 centimetri, ķermeņa diametrs nepārsniedz vienu milimetru. Matoņi ir bieži sastopami visos iekšzemes ūdeņos, ko vien apdzīvo kukaiņi.
  • Gada augs - stāvā vilkakūla  (Nardus stricta) - neliels (10-30 cm) daudzgadīgs graudzāļu dzimtas augs, kas veido blīvu ceru. Ne velti sugai dots tik zīmīgs nosaukums - no cera atiet daudzi tievi, pastīvi stiebri un sarveidīgas, raupjas lapas, kas atgādina vilka kažoka asos akotmatus. Ja vilkakūla paliek nenopļauta vai nenoganīta, tā patiešām veido biezu kūlu - veco zāli. Vilkakūla nav aizsargājama suga un nav ietverta Latvijas Sarkanajā grāmatā, taču vilkakūlas zālāju platības sarūk, tāpēc visā Eiropas Savienībā tie ir iekļauti aizsargājamo biotopu sarakstā.
  • Gada ģeoloģiskais objekts - Stiglavas atsegumi - dabas objekts, kurš izvietots Balvu rajona Šķilbēnu pagastā, Šeit 1996. gadā izveidots dabas liegums, bet no 2004.gada tā ir “Natura, 2000” Eiropas aizsargājamās teritorija 21 ha platībā. Liegumā tek Stiglavas upīte, kura ir izveidojusi gravu. Stiglavas gravā ir izteikti stāvas nogāzes, balto un brūni sārto devona smilšakmeņu atsegumi. Stiglavas krasta smilšakmens iezī, izveidojusies apmēram 4m dziļa ala. Gravas lejas daļā , kreisajā krastā, apskatāms Stiglavas dižakmens ar 28,7mlielu virszemes daļu. Stiglavas teritorijā sastopamas vairāk kā 60 dažādas augu sugas, vairākas no tām ir aizsargājamas. Stiglavas grava ir bagāta ar dzelzs avotiem. 

Bērnu (meiteņu) mode

Māmiņu sapnis - šādas princesītes, ko pēc sirds patikas var pucēt!














trešdiena, 2013. gada 30. janvāris

Bērnu (puišu) mode

Esmu ārkārtīgi liela puišu apģērba cienītāja! Šeit arī mana izlase.



























3 mēnešu veca bērna rotaļlietas

Šodien atzīmējam brāļa meitiņas Tīnas vārda dienu. Viņa ir 3 mēnešu veca meitenīte. Radās jautājums, ko var šādam vecuma bērnam dāvināt? Protams, gribas, lai bērna dāvana būtu praktiska un attīstoša. 
Šajā vecuma posmā bērniņš pārsvarā ēd un guļ, taču raksturīga ir arī lielā vēlme komunicēt ar cilvēkiem un atklāt pasauli: pieskaroties, jūtot un sagrābjot visu, kas sasniedzams. Emocionāli viņš pazīst savu mammu, un ir ieinteresēts iepazīt citu cilvēku sejas. Fiziski bērniņš spēj tikai, guļot uz vēdera atbalstīties uz elkoņiem un pacelt savu krūškurvi.  
Kuras dāvanas būtu vispiemērotākās?

Bērna attīstošie paklājiņi: 
(aptuveni no 20 līdz 40 Ls)
[Attīsta bērna maņas, veicina kustības, bērnam rodas vēlme izzināt, atklāt jauno]
  • Palīdz bērnam iemācīties savstarpējās sakarības starp viņa darbību un sekām. Bērniņš uzliekot roku vai kāju uz kādu no vilinošajām, tuvi sasniedzamajām mantām - viņš var sagaidīt no tās jautru atbildi. 
  •  Bērniņu var iedrošināt pētīt, parādot krāsainās mantas un kā tās darbojas. Lai veidotu atmiņas spējas, var mantas mainīt vietām ik pa laikam. Bērns var sākt ievērot izmaiņas. 
  • Parāda bērnam, ko vēl viņš spēj, piemēram, spēlēt mūziku, kaut ko satvert un pārvietot utt. 
Grabulis un zobgrauznis
(aptuveni 2 - 5 Ls)
[Attīsta bērna maņas, veicina kustības]
  • Ieliek bērna rociņā un maigi krata to. Bērni šajā vecumā tikai sāk kontrolēt savu satvērienu - turēt un apzināti atlaist priekšmetus, tāpēc bērnam būs interesanti satvert, grabināt un mest zemē grabuli. 
  • Palīdz attīstīt koordināciju. Tur bērnam priekšā grabuli un ļauj, lai viņš pēc tā aizsniedzas. Ieliek rociņā, pakrata un saka: ,,Vai dzirdēji skaņu? Tu to paveici!'' Balvas uzsvēršana dos viņam lielāku vēlmi mēģināt vēlreiz. 
  • Izvēlies grabuli, kurš ir pietiekami liels, lai bērns to var turēt abās rociņās. Ievieto to bērna plaukstā: ļauj lai viņš to pagrabina vienā rociņā, tad otrā, un atlaid. Šī spēle ļaus attīstīt prasmi priekšmetu nodod no rokas rokā. 
Karuselis gultiņai
(aptuveni no 10 līdz 20 Ls)
[Attīsta maņas, bērnam rodas vēlme izzināt un atklāt jauno, sniedz drošības sajūtu un prieku]
  • Var izmantot karuseļa priekšrocības, izvēloties dažādu mūziku, dažādos diennakts laikos un apstākļos.
  • Var dungot, dziedāt līdzi, tā arī bērniņā radīsiet vokālās dotības. 
  • Pamēģini skatīties no bērniņa skata punkta uz karuseli. Ik pa laikam pamaini novietojumu, lai rastos jauns skats. 
  • Bērniņš var vērot krāsas, kustības, attēlus, kas vienkārši griežas viņa acu priekšā un censties ar rociņām tās aizsniegt. 

Muzikālā rotaļlieta
[Attīsta maņas, sniedz drošības sajūtu un prieku ]
  • Bērnam mūzika liek nomierināties. Maigās skaņas, mūzika, skati palīdz bērnam saprast, ka laiks atvilkt elpu un doties gulēt. 
  • Var norādīt uz kustībām un gaismiņām, lai bērns koncentrējas uz tām. 
  • Var pārslēgt dziesmas, skaļumu, filmiņas, atrodot vispiemērotāko mammai un bērnam. Mammai iespēja arī klausīties dziesmas, atpūsties mirklīti, līdz bērns iemidzis, un tad arī pašai doties gulēt. 
Rotaļlietas:
[liek risināt problēmas, veicina kustības, attīsta maņas]
  • Krāsas ar augstu kontrastu pastiprina bērna vizuālo sajūtu. Norādot uz krāsām un nosaucot dzīvnieku, lai arī bērns nesapratīs vēl tā vārda nozīmi, viņš priekšmetam pievērsīs lielāku uzmanību. 
  • Ja manta izdod skaņas, tad izmanto šo iespēju, lai sekmētu bērna dzirdi. Paņem bērna rociņas un mūzikas ritmā aplaudē. Rādi izteiksmīgas, rotaļīgas sejas izteiksmes un dungo līdzi dziesmiņai. 

otrdiena, 2013. gada 29. janvāris

Kāzu tērpi

Katra meitene ir sapņojusi par savām kāzām un, protams, kleitu, kas šajā dienā būs mugurā. 

Attēlā redzama princese Diāna savā kāzu dienā 1981. gadā. Viņai mugurā dārgākā kāzu kleita pasaulē, kuru dizainējuši  Deivids un Elizabete Emanueli. Tā gatavota no antīkas mežģīnes, ziloņkrāsas izsmalcināta zīda taftas, vairāk kā 10 000 pērlēm un fliteriem. Tērpa audums ir rokām austs. Mežģīnes ir šūtas no zelta diegiem. Šlepe ir bijusi aptuveni 7 ar pusi metrus gara.

Par šo kleitu varam pasapņot, vai, protams, pastāv iespēja, braukt uz Angliju un centies iekarot prinča Harija sirdi (Henrijs Čārlzs Alberts Deivids - prinča Čārlza un viņa pirmās sievas princeses Diānas jaunākais dēls). Cik zinu, viņš vēl ir brīvs puisis. Meitenes uz priekšu!

Šie ir mani sapņu tērpi: